Nå kan jeg endelig strikke igjen!

Nå kan jeg endelig strikke igjen!

Skrevet av Feelgood
Strikkeglade Marit Andrea Nogva (69) var plaget med smerter i arm og skuldre, men en unik treningsform har hatt stor effekt. - Dette er trening som har gitt meg den gode hverdagen tilbake.

Marit Andrea Nogva fra Stange er utdannet geriatrisk sykepleier, og har blant annet jobbet mange år innen eldreomsorgen. I dag stortrives hun i tilværelsen som pensjonist. En av hennes største lidenskaper er å strikke, men for noen år siden måtte 69-åringen legge strikkingen på hylla.

11 nye gensere

- I årevis slet jeg med vonde armer og skuldre. Smertene gjorde at jeg ikke klarte å strikke. 

Marit Andrea har aldri fått noe eksakt svar på hvorfor hun fikk disse plagene, men påpeker at kroppen har vært utsatt for mye fysisk arbeid og tunge løft i jobben.

Nå er derimot situasjonen ganske annerledes. Etter at pensjonisten begynte på Feelgood Stange, har hun fått en helt ny hverdag; den gode hverdagen er tilbake.

- Jeg har aldri vært aktiv i noe idrettslag, men jeg har bestandig gått turer og syklet mye. Da jeg begynte på Feelgood, kom jeg også i gang med styrketrening tilpasset meg og mitt behov. 

At treningen har gitt positive resultater, er det ingen tvil om. Plagene i armer og skuldre er sterkt redusert, og Marit Andrea har kunnet gjenoppta favorittaktiviteten.

- I løpet av de tre årene jeg har trent på Feelgood har jeg klart å strikke 11 gensere, i voksenstørrelse! sier hun tilfreds. 

 

Trening for alle 

På Feelgood-sentre finner du 12 motoriserte treningsmaskiner som aktiverer hele kroppen på cirka 40 minutter. Man velger én av tre hastigheter, og bestemmer selv hvor mye man vil ta i. Antall repetisjoner, bevegelsesform og tidsbruk er forhåndsbestemt. Resultatet er tilpasset lavterskel trening som styrker muskulaturen og øker bevegeligheten i kroppen. 

Marit Andrea vet godt at styrketrening har stor positiv effekt på helsa, og særlig etter hvert som man blir eldre.  

- Gjennom jobb og egne erfaringer har jeg sett hvor viktig det er å ha god muskelstyrke. En sterk kropp og god balanse, er viktig for å opprettholde funksjonalitet i hverdagen, og ikke minst for å forebygge fallulykker, sier den tidligere sykepleieren.  

I dag trener hun på Feelgood Stange tre ganger i uken, og gjennomfører to runder på alle apparatene under hver økt. 

- Jeg opplevde at Feelgood-trening var skånsomt, men effektivt. I tillegg er det så jordnært og ujålete her.  

Marit Andrea skryter av miljøet på Feelgood Stange, og påpeker at dette er et sted man føler seg som en del av et fellesskap.  

- Magni som driver Feelgood-senteret er helt fantastisk ved å skape et åpent og inkluderende miljø. Det bidrar til at mange hjemmeboende eldre kommer seg ut fordi man har noe fast å gå til.  

Samarbeid for å bedre folkehelsa

Feelgood-eieren selv sier selv hun setter stor pris på de positive tilbakemeldingene fra medlemmene. Resultatene til Marit Andrea er bare en av mange solskinnshistorier.  

- Rask forbedring er noe av det jeg ofte hører fra medlemmene, og at de setter stor pris på å komme som man er og alt rundt det sosiale, sier Magni Langrusten. 

Hun legger til at Feelgood stadig blir mer og mer kjent blant fysioterapeuter, kiropraktorer og fastleger. Magni samarbeider gjerne mer med fagfolk i bransjen. 

- Vi ser at Feelgood er et viktig supplement til andre helsetilbud i kommunen. Mange av pasientene får beskjed at det er kjempebra å fortsette på Feelgood. Flere behandlere har begynt å se hva Feelgood gjør med folkehelsen, og hvordan treningen bedrer livskvaliteten. 

Strikkeglade Marit Andrea mener et samarbeid med kommunehelsetjenesten vil være et positivt tiltak.  

- Det kan bidra til at enda flere kommer seg ut i et miljø hvor man både er sosial og får beveget på kroppen med tilrettelagt fysisk aktivitet. Dette er jo ekstra viktig for hjemmeboende eldre!