Feelgood fyller 5 år

Feelgood fyller 5 år

Skrevet av Feelgood
Det er helt uvirkelig at på samme dag som vi lanserte Feelgoodkonseptet i Norge for fem år siden, så står samtlige 40 sentre stengt grunnet koronaviruset. Det viser seg bare å bli nok et kapittel i folkehelseeventyret Feelgood.

For de siste fem årene har virkelig vært som et eventyr. Det har vært fem år med latter, glede og solskinnshistorier, men også en del frustrasjon og tårer. I starten ble jo konseptet rett og slett nesten latterliggjort av ulike fagfolk. Treningsmaskiner som går av seg selv kunne jo ikke ha noen form for nytte.

Heldigvis er det andre tider nå og flere og flere leger, fysioterapeuter og andre fagfolk som begynner å anbefale folk å trene på Feelgood. Vi har jo personer som Espen Mabro Trana som er fysioterapeut til daglig, men også deleier i Feelgood Hokksund. Treningsmaskinene er også i bruk og til nytte for pasienter på Sunnaas sykehus, Frydenberg rehabiliteringssenter og Modumheimen sykehjem så det er ingen tvil om at denne formen for trening begynner å få den anerkjennelsen den fortjener.

Feelgood er startet med hjerte for å hjelpe andre, og for å vise det må vi gå tilbake i tid til 1984.

Da startet nemlig geithusingen Truls Nebell Modums første treningssenter med mål om å gi mennesker en bedre helse. Der ble han kjent med unggutten Knut Ole Kopland som begynte å trene der, og allerede da fikk de to en god kjemi. Etter noen år ga Truls seg som treningssentereier og startet å jobbe for et firma som het Shapemaster som solgte såkalte Toning Tables. Dette var en serie med benker man lå på som passivt beveget kundene med ulike bevegelser. Etter å ha solgt mange treningssentre med Shapemastermaskiner fikk Truls imidlertid en forespørsel fra TV Norge som han ikke kunne takke nei til. På samme tid startet Knut Ole å produsere treningsutstyr og startet det som i dag heter Gym2000. Truls og Knut Ole hadde på daværende tidspunkt ikke tid til å utvikle konseptet med Toning Tables.

Truls sin nye jobb involverte blant annet TV-oppdrag innen styrkeidrett. Der jobbet han aktivt med å profilere Knut Ole og Gym2000, rett og slett fordi de var gode venner. Dette var med på å oppretholde den gode kontakten mellom de to, og da Truls flyttet tilbake til Modum på midten av 90-tallet begynte Truls å trene på sitt gamle treningssenter som Knut Ole nå drev. I 1997 ble Truls pappa og etter et par år fikk sønnen hans diagnosen infantil autist. Sønnen hadde også fysiske problemer som gjorde at han med tiden hadde problemer med å gå. Istedenfor å sette seg ned å sørge over situasjonen, tok Truls grep ved å starte iherdig fysisk trening med sønnen. Timelange turer i skog og mark ga gutten bedre balanse og god fysisk utvikling. Dette ga Truls et kall. Han hadde vært opptatt av fysisk trening i årevis, men nå så han virkelig sammenhengen mellom fysisk aktivitet og psykisk helse.

Han har etter dette tatt tak i mennesker som har hatt behov for fysisk aktivitet og gitt de skreddersydde opplegg med mål om å gi de bedre fysisk og psykisk helse. Dette ga også Gym2000 mange nye medlemmer. Men etter hvert oppdaget Truls at mange sluttet med opplegget han hadde lagt sin sjel i. Dørstokkmilen ble for hard og han begynte å lete etter hvordan han kunne gjøre det enklere for folk å komme igang med trening. Dermed tok han igjen kontakt med Shapemaster våren 2014. Drev de fremdeles med Toning Tables? Hadde det vært en utvikling av maskinene?

Det viste seg at Shapemaster hadde en helt ny serie med motoriserte treningsmaskiner som var mye bedre egnet til vanlig styrketrening. Truls reiste så til England og fikk en omvisning på et rehabiliteringssenter som trente opp personer med sykdommer og skader som parkinson, fibromyalgi, hjerneslag o.l. Senteret besto av seks motoriserte treningsmaskiner fra Shapemaster og det foregikk opptrening der hver dag, hele dagen. Etter å ha pratet med eieren av senteret forsto Truls at han hadde funnet det han hadde lett etter. Men så kom det store spørsmålet. Kunne disse maskinene også brukes til å få vanlige mennesker i form? Truls fikk se et såkalt Feelgood Factory-senter i London der det kun er Shapemastermaskiner. Der fikk Truls prøve maskinene noen timer, prate med kundene og eieren. Senteret hadde 400 medlemmer, 12 maskiner og hadde ekstremt gode medlemsresultater.

Truls var solgt og etter en god middag med ledelsen satt han nå med agenturet for Shapemaster i Skandinavia.

Han skjønte at dette hadde potensiale til å bli alt for stort til å gjøre dette på egenhånd, så han tok kontakt med Knut Ole igjen og presenterte konseptet.

Med 25 år i den tradisjonelle treningsutstyrbransjen og som en av Norges største aktører var Knut Ole skeptisk til konseptet. Det ble imidlertid flere møter, og i respekt for gammelt vennskap dro Knut Ole til England alene for å prøve maskinene. Klokken halv åtte neste dag ringer telefonen til Truls. Det var Knut Ole som med høy og ivrig stemme kunne fortelle at han var støl i magen «uten» å ha trent. Dagen etter bestilte de seks maskiner og 13. mars 2015 åpnet Skandinavias første Feelgood-senter.

Det fantes da hverken noen logo, brosjyre eller hjemmeside. Det fantes faktisk ikke så mye som et bilde av treningsmaskinene. Kun en visjon om at dette var noe folk trengte uten at de selv visste det.

Vibeke Skofterud, som var en god bekjent av Truls, var også opptatt av folkehelse. Da hun fikk se utstyret, bestemte hun seg raskt for å være med å fronte konseptet siden hun også så mulighetene det gav vanlige mennesker å få en bedre hverdag. Hun var dermed med på åpningen av Feelgood-senteret på Åmot.

Slik så det ut da treningsmaskinene ble plassert på Gym2000 i Åmot.

Konseptet ble raskt suksess blant de som la skepsisen til side og bestemte seg for å prøve. Og det tok ikke lang tid før det åpnet et Feelgoodsenter i Sigdal og på Jessheim som de første kommersielle sentrene i Norge.

Kort tid etter dette kom Christian Bache inn i bildet. Han hadde nylig avsluttet sin satsing innen skiskyting der han blant annet var sponset av Knut Ole Kopland. Han ønsket å jobbe for å gi mennesker en bedre helse og ble nysgjerrig på Feelgood-konseptet. Siden Christian er halvt svensk og på dette tidspunktet delvis bodde i Norge og Sverige ble det aktuelt for han å prøve seg på det svenske markedet. Med sin bakgrunn innen markedsføring og medieproduksjon startet han arbeidet med å ta bilder av maskinene og lage brosjyrer og hjemmesider for både Shapemaster og Feelgood på svensk og norsk. Det ble også produsert instruksjonsvideoer med Vibeke Skofterud for å vise hvordan man bruker maskinene riktig.

 

Fotografering av treningsmaskinene

Fotografering av treningsmaskinene

Produksjon av hjemmeside og brosjyre

Produksjon av hjemmeside og brosjyre

Trioen fant imidlertid ut at de var mer tjent med å jobbe sammen med å rendyrke konseptet i Norge.

F.V. Knut Ole Kopland, Christian Bache, Truls Nebell

F.V. Knut Ole Kopland, Christian Bache, Truls Nebell

Som sagt så gjort, og med hjelp av Vibeke Skofterud ble det fullt kjør for å få åpnet flere Feelgoodsentre slik at enda flere kunne dra nytte av dette helsebringende treningskonseptet i Norge.

Dette resulterte i at det åpnet fem nye Feelgoodsentre i 2016.

De var som følger:

Senter nr. 3, 02.04.2016 Feelgood Svelvik
Senter nr. 4, 16.04.2016 Feelgood Trysil
Senter nr. 5, 05.09.2016 Feelgood Åssiden
Senter nr. 6, 01.10.2016 Feelgood Tiller
Senter nr. 7, 19.11.2016 Feelgood Nesbru

Året etter ble et stort vekstår for Feelgood med god hjelp av medieomtale i ulike ukeblader og aviser. 7. juni 2016 ble også en stor hendelse da Modum kommune sitt rehabiliteringssenter, Frydenberg, startet å bruke de motoriserte treningsmaskinene til sin virksomhet. Kort tid etter dette var det også en stor sak rundt Feelgood på God Morgen Norge på TV2 der Vibeke Skofterud og to av våre fornøyde Feelgoodmedlemmer var gjester. Under kan du se innslaget fra TV2.

Etter dette tok interessen rundt konseptet virkelig av og totalt åpnet det seks nye sentre i 2017.

Det var som følger:

Senter nr. 8,  30.01.2017 Feelgood Kongsberg
Senter nr. 9,  01.06.2017 Feelgood Rundtom
Senter nr. 10, 03.06.2017 Feelgood Vikersund
Senter nr. 11, 09.09.2017 Feelgood Hønefoss
Senter nr. 12, 06.10.2017 Feelgood Elverum
Senter nr. 13, 20.11.2017 Feelgood Fredrikstad

Med økt interesse i 2017 var alt duket for en god vekst også i 2018. Og det ble det virkelig med hele 13 nye senteråpninger. 

De var som følger:

Senter nr. 14, 03.01.2018 Feelgood Dal
Senter nr. 15, 06.01.2018 Feelgood Sandnes
Senter nr. 16, 19.01.2018 Feelgood Hamar
Senter nr. 17, 27.01.2018 Feelgood Otta
Senter nr. 18, 31.01.2018 Feelgood Hokksund
Senter nr. 19, 03.03.2018 Feelgood Åmot
Senter nr. 20, 07.04.2018 Feelgood Ski
Senter nr. 21, 26.05.2018 Feelgood Vollebekk
Senter nr. 22, 02.06.2018 Feelgood Fana
Senter nr. 23, 01.07.2018 Feelgood Rena
Senter nr. 24, 01.09.2018 Feelgood Hof
Senter nr. 25, 22.09.2018 Feelgood Åsane
Senter nr. 26, 03.10.2018 Feelgood Grimstad

Dette året ble også fjerdemann med på laget med Asle Klem Furevik som tredde inn i en kunderådgiver- og prosjektlederrolle.

Det som virkelig ble et stort vendepunkt for troverdigheten til denne formen for trening var da treningstilbudet ble gjort tilgjengelig på Sunnaas sykehus via Sunnaasstiftelsen fredag 23. april 2018. Det ble en merkedag som for alvor viste potensialet disse treningsmaskinene kunne tilby. Her ser du et lite klipp fra åpningen på Sunnaas.

2018 ble også et dystert år for hele Feelgoodfamilien da vi mistet vår kjære ambassadør, Vibeke Skofterud, i en tragisk vannscooterulykke. Feelgood hadde aldri vært det det er i dag om det ikke var for den utrolige innsatsen Vibeke la i å fronte konseptets helsebringende fordeler, og det vil vi for evig være takknemlige for.

- Les vårt minneord til Vibeke skofterud her - 

Resten av 2018 og 2019 ble dermed en veldig spesiell periode der alle nye senteråpninger gikk foruten vår sårt savnede ambassadør. Men interessen for konseptet bare fortsatte å øke og i 2019 ble det også aktuelt å tre ut over Norges landegrenser. Først åpnet Feelgood Villamartín i Spania og så Feelgood Mondsee i Østerrike. Begge disse sentrene har gått utrolig bra og viser at vårt konsept fungerer også i andre land.

I tillegg til utenlandssatsingen dette året så åpnet det tolv nye Feelgoodsentre i Norge.

Det var som følger:

Senter nr. 27, 23.02.2019 Feelgood Sortland
Senter nr. 28, 18.03.2019 Feelgood Notodden
Senter nr. 29, 06.04.2019 Feelgood Tyristrand
Senter nr. 30, 01.06.2019 Feelgood Stokmarknes
Senter nr. 31, 08.06.2019 Feelgood Ringebu
Senter nr. 32, 12.08.2019 Feelgood Skien
Senter nr. 33, 21.08.2019 Feelgood Sande
Senter nr. 34, 14.09.2019 Feelgood Dombås
Senter nr. 35, 16.09.2019 Feelgood Leangen
Senter nr. 36, 12.10.2019 Feelgood Horten
Senter nr. 37, 30.11.2019 Feelgood Moelv
Senter nr. 38, 23.11.2019 Feelgood Meråker

2019 var også året vi for alvor tok grep i hvordan konseptet ser ut. Alt fra vindusdekor, hjemmesider, brosjyrer og logo ble forbedret til en fremtidsrettet profil. Dette var en lang prosess som ble jobbet frem sammen med kommunikasjonsbyrået NYG Reklame. 

Resultatet av vårt samarbeid kan du se i filmen under: 

Det var med andre ord mye som skjedde i 2019 og det var nært at vi nådde en ny milepæl med at kjeden hadde åpnet 40 sentre. Men det skulle ikke ta lang tid før også den barrieren ble brutt. Etter åpningen av Feelgood Stange den 05.02.2020 var alt duket for jubileumsåpning nr. 40 den 11.03.2020 på Gran. Det som gjorde denne åpningen ekstra spesiell var at det var Einar på hele 80 år som skulle stå for åpningen av dette sentret. 

- Les mer om senteråpning nr 40 her - 

Det ble dessverre ikke helt slik vi hadde planlagt da vi på grunn av koronaviruset ble enige med kommuneoverlegen om å avlyse den store åpningsfesten og bare åpne for spesielt inviterte. Og bare en dag senere ble det altså gjort klart at vi stengte alle Feelgoodsentre i tråd med regjeringens tiltak om å minske smittefaren for koronaviruset. Slike ting får man dessverre ikke gjort noe med og vi tar fullt ansvar med å følge regjeringens retningslinjer.

Men det er altså fem år i dag siden det hele startet, og vi står igjen med hele 40 sentre i Norge, et i Spania og et i Østerrike. Dette har gått over all forventning og er grunnet alle våre supre sentereiere som er med oss på målsetningen om å gjøre en forskjell for folk flest.

Situasjonen vi nå står i med koronaviruset og de tiltakene som er blitt gjort for å forhindre smitte viser mer enn noen gang hvor viktig vår jobb er med å tilrettelegge for at selv de aller svakeste får muligheten til å ha en bedre helse. Jo bedre helse man har, jo bedre vil man være rustet til å klare seg igjennom perioder med sykdom.

Derfor gleder vi oss til å komme oss igjennom krisen og starte vår jobb igjen med å gjøre en positiv forskjell i samfunnet, og se til at enda flere kan ha en helse som gjør de rustet til å takle alle livets utfordringer.

For når alt kommer til alt så handler det om å ha det bra og det er det vi jobber for hver eneste dag. Så ta godt vare på hverandre og lykke til i disse vanskelige tider. 

Mvh alle oss i Feelgood