Introduksjon

Feelgood er et treningskonsept som retter seg mot alle som ikke kjenner seg hjemme på et tradisjonelt treningssenter eller som er ute etter en lavterskel form for aktivering. Konseptet baseres på motoriserte-treningsmaskiner fra den britiske produsenten Shapemaster. Til forskjell fra tradisjonelle treningmaskiner drives disse maskinene av en motor og en girkasse slik at de går av seg selv. Dette innebærer at man kan trene passivt eller aktivt utifra egen evne/behov.

Hvordan fungerer det?

For å forklare konseptet på en enkel måte så kan treningsmaskinene sammenlignes med en elektrisk sykkel. Treningsmaskinene vil hjelpe deg i gang på samme måte som den elektriske motoren på en elektrisk sykkel gjør. Det blir dermed en lystbetont treningsbelastning der det er opp til deg selv å anstrenge deg etter egen evne. Selv om man ikke kan eller av ulike årsaker ikke vil ta i selv, utfører man allikevel ulike øvelser i treningsmaskinene som strekker og aktiverer alle de store muskelgruppene i kroppen. Man sitter en fastsatt tid i hvert treningsapparat. Etter å ha vært igjennom alle treningsapparatene vil man ha hatt en sirkeltreningseffekt på rundt 40 minutter.Det eneste man velger selv er om treningsapparatet skal bevege seg sakte, normalt eller raskt.  
 
Man trenger ikke vite hvor stor belastning man skal ha og man viser heller ikke hvor mye man tar i. Dette fjerner manges frykt for at de ikke vet hvor tungt de skal trene eller vise hvor svak man er. Her har man i praksis tatt bort “dørstokkmilen” for selv om man har en dårlig dag vil man allikevel kunne komme til et Feelgood senter for å bli aktivert uten å måtte gjøre noe selv.

Se hvordan man bruker treningsmaskinene

Hvem kan bruke treningsmaskinene?

I prinsippet kan alle fra eliteutøvere som er ute etter bevegelse/restitusjonstrening til eldre som har behov for å opprettholde bevegeligheten trene her. I tillegg til friske mennesker er treningsmaskinene er spesiellt egnet for mennesker med ulike fysiske behov som personer med sykdommer som MS, Parkinson, Fibromyalgi o,l. Man kan for eksempel spenne fast en personer som er lammet av slag der maskinene utfører bevegelsen for den slagrammede.  Dette oppretholder bevegelsen i den lamme kroppsdelen, øker blodtilførselen og gir en sensorisk stimulanse.

Hvem kan åpne et Feelgood senter?

Det eneste som kreves for å starte ett Feelgood senter er et trivelig lokale  og et stort engasjement for å hjelpe mennesker til et mer aktivt og sunt liv. Konseptet bygger på at man skal kunne trene i sine vanlige klær vilket gjør at man ikke trenger omkledningsrum eller dusjfasiliteter. Man behøver heller ikke noen førkunnskaper innen trening da man får opplæring ved oppstart.

Det har vært utrolig gøy å starte et Feelgoodsenter i en alder av 73 år. Jeg har aldri gledet meg like mye til å dra på jobb som jeg gjør nå. Og det har jo sine fordeler å være gründer, for jeg har fått veldig god hjelp fra Shapemaster sin side og vi har virkelig blitt som en familie som sammen hjelper hverandre til å løfte frem denne formen for trening.

Jeg har så godt som aldri satt min fot inn på et treningssenter før, så jeg visste ikke mye om bransjen. Men jeg har fått god opplæring, og nå kan jeg nok til å vise folk hvordan de skal trene. Maskinene fungerer jo som en egen personlig trener, så bare man posisjonerer seg rett så er det opp til deg selv hvor mye eller lite du vil ta i.

Knut Laache

Eier "Feelgood Jessheim"

Mitt lokale er bare på 17,5 m2, men siden vi ligger inne på et kjøpesenter har størrelsen på Feelgoodsenteret ikke vært noe problem. Hvis det har vært fullt så har kundene bare gått og handlet i butikken mens de venter på at det skal bli ledig. Det er lite, men kundene virker fornøyde med at det blir en intim og sosial stemning der inne.

Det som er spesielt morsomt er at det utelukkende har vært positive tilbakemeldinger rundt treningen. Folk har selvfølgelig vært litt skeptiske i starten, men etter at så mange har merket fremgang med treningen har det fått de som har vært skeptiske til å prøve, og nesten alle disse har fortsatt med å trene.

Jeg har drevet for meg selv i 30 år, men jeg har aldri drevet med noe som er så givende som dette!

Helen Brennhaugen

Eier "Feelgood Sigdal"

Lyst til å vite mer?